Center eller centrum?

 I mine øjne er det vigtigste ved de beslutninger der skal tages om bymidten i Humlebæk ikke om det passer til det eksisterende Humlebæk, men om det passer til den fremtidige by. 

Teglværkets skorstene, stationsbygningen, Ny Strandvej og Else Mariehjemmet har alle fx passet ganske forfærdeligt til omgivelserne da de blev bygget. Vi skal også være taknemmelige over at man ikke, da man byggede Louiseparken, forsøgte at matche 70-byggestilen fra Centret). Det er derfor vigtigt fortsat at se fremad – Ikke mindst fordi denne chance er historisk.

Både centrets og kommunes arealer er i spil på samme tid. Jeg håber derfor at vi kan “viske tavlen ren” og kigge fremad med idéer og visioner, i stedet for bare at pynte lidt hist og pist. Det nuværende center blev bygget til butikslivet anno 1977 og matcher derfor ikke nutidens krav til et bycentrum. Hvis ikke der skabes gode rammer til butiks- og byliv, så ender vi med bare at blive et beboelsesområde i stedet for en by, og det ville da være trist.

TT Partners har købt centret som en investering.  For dem gælder det derfor, at jo flere penge de skal kaste i projektet, jo mere indtægt skal der genereres på den lange bane. Derfor vil større ændringer af området nok også betyde tættere og højere byggeri (men graden bestemmer vi). For kommunens områder er det et spørgsmål om bydelen skal være selvfinansieret, eller om der også skal bruges skattekroner på kulturelle rammer i Humlebæk.

Personligt synes jeg ikke at det er et problem at der bygges lidt højere i centrum end i resten af byen, dog forudsat at det gøres med hensyntagen til lys/skygge for naboerne og med respekt for de naturmæssige værdier. Respekten behøver dog ikke være at byggeriet skal være “usynligt” fra Kelleris-kilen, men jo højere der bygges jo større er kravene til byggeriets visuelle karakter. 

Lad os bruge denne historiske mulighed for at skabe et reelt centrum både for handels-, kultur- og foreningsliv.

Med venlig hilsen

Søren Spies