
Bymidten som et nyt bankende hjerte i Humlebæk – lidt spredte tanker
I den nye bymidte skal vi tænke byrum og byliv før vi tænker bygninger. Det skal vi, fordi det vi savner i Humlebæk, ikke er flere bygninger, men ordentlige byrum og et byliv der samler os der bor her i en fælles ramme.
Den kommende bymidte håber jeg derfor samler sig omkring et byrum hvor butikker, bibliotek og kulturhus, børnehave, shawarmashop, café, kontorer, værksteder og meget mere skaber en levende stueetage. En stueetage hvor store, åbne glaspartier lader de besøgende se ind i butikker, kontorer og børnehave og hvor der er lys og liv både om dagen og om aftenen. En stueetage der kan noget mere end et center, fordi der er plads til en bredere skare af aktiviteter. Måske er der færre butikker i fremtiden, men så er der plads til andre ting som kontorfællesskab, værksteder eller et iværksættermiljø. Det vigtige er at de funktioner vi har i bymidten, giver noget tilbage til byrummet og det byliv vi ønsker.
Byrummet foran bygningerne skaber et smukt rum til en masse fælles udendørs aktiviteter; biblioteket trækker ud og laver digtoplæsning foran shawarmabaren, Irma holder torvedag sammen med Aarstiderne, der er fællesspisning under parasollerne en sommeraften. Det er et torv, som vi kender fra de gamle købsstæder, men i en moderne tolkning. Louisiana har sat en smuk, moderne skulptur midt i torvet, fordi Louisiana og Humlebæk hænger sammen. Så i sommerferien snakkes der også spansk og japansk på torvet, for alle Louisianas besøgende skal forbi og se skulpturen der er i verdensklasse.
Oven på alle de udadvendte aktiviteter i stueetagen er der et seniorbofællesskab med taghaver, ungdomsboliger til dem der gerne vil blive boende i byen og mindre, eksklusive lejligheder der giver folk i byens parcelhuse lyst til at sælge dem til storbyens børnefamilier og nedskalere til færre m2. Fordi der er livskvalitet og lyst i bymidten, ikke fordi de behøver. Boligerne gør området trygt og levende døgnet rundt.
Bygningerne er forskelligartede, men måske er facaderne primært i tegl, nu Humlebæk er en gammel teglby. Fordi facaderne er i tegl, kan bygningerne godt være bygget af træ, for bæredygtigt skal det være for at boligerne kan sælges. Bygningerne er i højde som de omkringliggende, 3-4 etager, så der kommer godt lys ned i byrummene. Den øverste etage er trukket lidt tilbage, så der skabes små tagterrasser foran boligerne. Måske er kulturhuset lidt højere, for det skal markere sig som Humlebæks nye samlingspunkt. Bygninger og byrum er begrønnet, og kirsebærtræerne på stationen er i fremtiden ikke det eneste der blomstrer i bymidten.
Med disse tanker tror jeg faktisk at man kan samle langt den største del af Humlebæks befolkning, og udfordringen bliver så at få områdets forskellige ejere med på at se kvaliteten i visionen og skabe en fælles plan der både er økonomisk interessant for ejerne og interessant for Humlebæks borgere fordi den skaber et helt nyt centrum for vores by, vi alle er stolte af.
Nikolaj Frølund Thomsen
