
3, 6 eller 9 etager er ikke afgørende
Vi ved jo godt, hvordan en smuk by ser ud. Se bare det gamle Helsingør eller Humlebæk og Sletten omkring havnene. De er groet ud af ingenting, men ser ud som de gør, fordi der engang var en rigtig god idé med dem.
Et butikscenter var muligvis en god idé en gang, men er det måske ikke længere. Vi er i hvert fald nødt til at finde ud af, hvordan Humlebæk skal adskille sig fra alle de andre byer med døende butikscentre.
Fredensborg Kommune var for 8 år siden ved at sælge Humlebæk Posthus til Netto. Det ville have været en rigtig god idé for Netto, men vi var nogle stykker, som tænkte, at det måske ikke ville være nogen god idé for Humlebæk. Vi arrangerede et borgermøde på biblioteket. Oplægget var:
”Hvordan skal Humlebæk se ud i 2050? Skal Humlebæk Centret i al evighed ligne et forladt garageanlæg? Skal Strandvejen med dens tankstationer fortsat ligne en indfaldsvej til en midtjysk provinsby? Humlebæk er et af de smukkeste steder på Øresundskysten: Fiskerlejer, strande, skove og landlig idyl. Men ”bymidten” ligner et sted, hvor selv ikke en togrejsende, der står af på stationen, ville drømme om at gøre holdt”.
Byen har ikke ændret udseende siden borgermødet. Og det er godt.
For det første har vi nu masser af tid til at finde ud af, hvilke butikker, der er brug for i Humlebæk. Over hele verden er detailhandlen døende, fordi vi handler på nettet. Og det laver man ikke om på ved at bygge nye butikslokaler. Vi har brug for nogle butikker, der kan trække kunder til ude fra, hvis butikshandlen i Humlebæk skal overleve.
Hvad nu hvis vi fx kunne overtale ”Specialiteten” på Strandvejen til at åbne en filial i stationsbygningen med salg af egne oste. Måske kunne det med tiden udvikle sig til en butik, der sælger alt, hvad der produceres lokalt af ost og vin, brød og øl, æg og lammekøller osv. i Nordsjælland. Sikken velkomst til de tusindvis af gæster, som hvert år stiger af toget for at besøge Louisiana.
For det andet har Kulturstationen siden borgermødet haft tid til – til overflod – at vise, at vi har brug for et kulturhus i Humlebæk. Der er sket meget på Kulturstationen siden mødet på biblioteket for 7 for siden, men debatten om hvordan et nyt kulturhus skal se ud er ikke nået længere end til det store spørgsmål, om det det må være på mere end 3 etager.
3, 6 eller 9 etager er ikke afgørende. Det, der giver et bygningsværk format, er, om der er en mening bag. Om der er en god idé med bygningen.
Når Utzons operahus, von Spreckelsen triumfbue eller for den sags skyld Bo & Wohlerts Louisiana (illustreret øverst) er kunstværker, er det fordi, de er bygget på en god idé.
Når vi ikke kan lide Ørestaden, er det fordi, det er en samling idé-forladte betonklodser ligesom det meste af, hvad der ellers er blevet bygget af boligblokke i landet de sidste 50 år: Åndløse industrielt producerede betonkasser.
Det er den gode idé, der skaber det originale, spændende, smukke og funktionelle hus, som går over i historiebøgerne.
Hvis ideen med et højt hus er at finansiere byggeriet med de penthouse-lejligheder, der kan ligge på toppen, så er det en meget tynd idé, som næppe vil bidrage til et kraftfuldt arkitektonisk udtryk.
Hvis omvendt ideen med et højt hus er at placere en koncertsal og et bibliotek på toppen med udsigt over Øresund, så er der pludselig grundlag for at få nogle rigtig gode idéer. Og hvis ideen er god nok, er der sikkert også nogle venlige mennesker med mange penge, som er villige til at bidrage økonomisk.
Det kræver selvfølgelig arkitekter i verdensklasse at tegne det hus, men vores by fortjener intet mindre. Hvis der skal bygges, så lad os bygge noget, der vil slå benene væk under folk, når de kommer langvejs fra for at se, at selv en lille by kan bygge noget spektakulært, bæredygtigt, nytænkende, demokratisk og samlende.
Så kan de også lige besøge Louisiana, når de er her alligevel.
Om det skal bygges i træ, kulstoffibre, tegl eller for den sags skyld beton er underordnet. Det vigtige er at finde den gode idé.
Med venlig hilsen
Frank Nielsen
