
Kunsten at formidle kunsten
At bringe kunst, handel og kultur helt ud på perronen
Drømmen er at skabe et Kulturhus med kunsten som centrum i galleriet og som den røde tråd, der qua spredte kunstinstallationer, malerier og fotokunst binder husets øvrige rum og stationsbygningen sammen. At opholde sig på Kulturstationen vil på den måde være en kunstoplevelse i sig selv ligegyldig, om man som gæst i galleriet, direkte opsøger oplevelsen, om man spiser frokost i stationsbygningens cafe, handler lokalvare i selv samme bygnings underetage eller man deltager i Kulturstationens øvrige alsidige aktiviteter. Kunsten vil pryde de forskellige platforme og stimulere kreativiteten og den kunstneriske ånd, der knytter sig til Humlebæk.
Hvem eller hvad er Humlebæk?
Humlebæk er jo kendt for et rigt kunst- og kulturmiljø og Kulturstationen har mulighed for at bygge videre på den kulturarv, der allerede findes i byens identitet, – som en slags lokaldrevet forlængelse af og supplement til øvrige kunstforeninger og kulturaktiviteter i Humlebæk.
Humlebæk er lig Kunst i både nationalt og internationalt perspektiv og dette qua Louisiana, der er og må være byens vartegn. Og selveste Per Kirkeby har solidt trukket spor af røde mursten helt ned til byens station.
Som tilflytter til Humlebæk har man mulighed for at se byen lidt udefra. At se visionen for byen med et blik uden kendskab til tidligere tiders evt. forliste forsøg på innovation og uden at være underlagt erfaringsbaseret viden om hvad man bør og ikke bør fantasere om. Som tilflytter har man således en fri og måske naiv måde at være visionær på.
I Humlebæk findes der mange dygtige udøvende kunstnere. Hvis man laver en hurtig googlesøgning, så er der registrere 93 kunstner i lokalområdet. Noget tyder således på at Humlebæk rummer meget kunst og kultur gemt på gader og stræder. Kunst der er seværdigt og som fortjener en platform. Tænk hvis Kulturstationens galleri og stationsbygningens fremtidige café kunne blive den platform.
Vigtigheden af et kulturhus med Identitet
Kulturstationen skal som kulturhus, kunne rumme en bred palet af aktiviteter, fællesskaber og mennesker med forskelligartede præferencer. Et sted der er åbent og inviterende for alle på tværs af alder, køn og interesser.
Kulturstationen eksisterer og har gjort det i ca. 3 år og er og har været et sted i kontinuerlig udvikling. Vi står således på et godt fundament, med allerede etableret galleri, aktivitetslokaler, scene, udenomsarealer med videre og har nu muligheden for at tage skridtet videre. Fortsætte visionen og lade gode lokale kræfter skabe hvad der kan blive Kulturstationen vol. 2.
Kulturstationen er således et brugerstyret multihus, hvor alt kan ske.
”Kunsten” er således nu at sikre den rette balancegang. En balance der handler om at kunne rumme det meste og på samme tid finde ind til stedets identitet. Er du ligeglad er du aldrig glad, – siger nogen. På samme måde kan man ytre, hvis alt er lige godt, er intet godt. Mennesker bliver draget hen mod noget de kan identificere sig med, noget de bliver nysgerrige på, noget der frastøder dem osv. Pointen er blot at mennesker bliver draget af noget i bestemt form.
Hvis Kulturstation således ønsker at være et levende og dynamisk mødested for lokalbefolkningen, unge fra Krogerup højskole og udefrakommende mv., skal disse mennesker føle sig draget mod noget, de fornemmer, at de ved hvad er. Ligesom fodboldinteresserede bliver draget mod stadion, fugleinteresserede bliver draget mod vadehavet, østerselskende bliver draget mod Rømø og alt muligt andet.
Humlebæk ER lig kunst og kultur og derfor ser vi flokke af mennesker tage kystbanen og stige af lige på vores station og vandre i stimer til og fra Louisiana. De bliver draget af netop dette i vores by.
At fremhæve byens ressourcer
Kulturstationen og en videreudvikling af stationsbygningen har således mulighed for at bruge byens allerede eksisterende kunstplatform som trampolin til at fremhæve byens ressourcer. Ved at fremhæve og lægge sig i slipstrømmen af den kunst, der flyder op og ned ad strandvejens stikveje, kan der skabes vækst for byens forretningsliv og andre iværksætter-stoltheder. Kunsten har på den måde mulighed for at binde byens ressourcer sammen. Kunst, økologi, vinproduktion og lokalkultur og handelsliv.
Så Kulturstationen i det gamle posthus eksisterer og det er ikke nogen hemmelighed, at ønsket om at bringe liv og innovation til vores smukke stationsbygning ligger højt på listen over drømme. Visionen for stationsbygningen, der drypvist er nævnt i dette blogindlæg, handler om skabe en udsøgt markedsplads for lokale råvare fra blandt andet Paradiso, Årstiderne, Kelleris vin og dertilhørende café/galleri, der kan brødføde og inspirere os lokale og den strøm af gæster, der, med måske rumlende maver, alligevel slår et smut forbi på vejen mod byens stolthed nr. 1.
At bringe kunsten helt ud på perronen
Kulturstationen har således mulighed for at byde tilrejsende københavnerne og verdensborgere velkommen til Kunst- og kulturbyen Humlebæk. At de allerede på perronen ser og oplever, at de her kommer til en by, der viser sin lokale identitet og stolthed tydeligt frem. Som en slags forsmag til hovedretten, der for mange findes på Louisiana.
Vi har dog lige der på vores perron og miljøet omkring, mulighed for at stimulere både lokalbefolkningen og vores gæster allerede ved ankomsten, så de udover deres primære rejsemål også bliver nysgerrige på hvad byen ellers har at tilbyde i forhold til handel, kunst og rigt kulturmiljø. Lige der har vi mulighed for at inspirere og vise smagsprøver frem, så folk får lyst til at gå på opdagelse i andre dele af vores by.
At mennesker får lyst til at udforske hvem og hvad Humlebæk er. Måske får de lyst til at blive hængende eller blot komme igen!
Af Aage Knak & Else Marie Nygaard
